Dalslands kanal

Dalslands kanal er en kanal som muliggjør båttrafikk mellom Vänern og dels innsjøene i Dalsland og Värmland. Den engelske reiseskribenten Roger Pilkington utnevnte Dalslands kanal til den vakreste i verden!

Akvedukten i Håverud

Dalslands kanal er særlig kjent for akvedukten i Håverud, hvor det i tillegg til Dalslands kanal finnes en veibro og en jernbanebro som passerer over elveløpet. Det var den kjente kanalbyggeren Nils Ericsson som kom på den geniale løsningen med å bygge en akvedukt over terreng det var for vanskelig å bygge en vanlig kanal og sluser i. I 1868 var akvedukten ferdig. Akvedukten i Håverud får årlig over 100 000 besøkende!


Foto: Sebbe

Båt i Dalslands kanal

Det finnes i alt 16 gjestehavner i Dalslands kanal med ulike servicetilbud for båtbrukere. Flere steder rundt Dalslands kanal tilbyr kano- og kajakkutleie med instruktører dersom man trenger det, samt tilbehør, campingutstyr og transport etter turens slutt. Fra juni til august, når kanalen er åpen for båttrafikk, går det passasjerferjer i kanalen: M/S Dalslandia, M/S Storholmen og M/S Nils Ericson. Det avholdes et padlemaraton som delvis foregår i kanalsystemet.

Dalslands kanal og Göta kanal

Dalslands kanal starter ved Köpmannebro ved Vänern. Innsjøen Vänern er en del av kanalsystemet Göta kanal, som betyr at man kan begynne båtturer i Dalslands kanal fra Kattegat ved Göteborg, Stockholms skjærgård, eller fra en rekke båtramper, eksempelvis Töcksfors, Bengtsfors eller Årjäng.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: